söndag 12 augusti 2012

Grekland,Samos Part 1

Vi tillbringade en vecka i Grekland på ön Samos. 

Efter att jag Instagramat bilder från vår resa är det många som blivit nyfikna på vårt resmål och hotell. Därför följer nu en Samos-special här på bloggen.

Första delen: Hotellet. Doryssa resort.



Taket i hotellets reception.


Vårt hotellrum.



Hotellpoolen med havet ett stenkast bort.







Strand/pool serveringen.



Utomhusserveringen i skugga var underbar att sitta och äta frukost i. 




Hotelldel för relaxing. Här fanns också en bar som var öppen på kvällarna. 






Vårt rum med de två balkongerna  högst upp.


Trappan upp till vår hotelldel.








"Bydelen" av hotellet där alla hotellrum var ett eget litet hus.



Det lilla torget på hotellområdet, med en liten restaurang, ett litet creperi, en liten (ytterst liten) supermarket och en liten nybyggd kyrka.






Vi åkte charter med Fritidsresor en vecka till Samos. Hotellet hette Doryssa hotell och är ett (enligt Fritidsresor) 4+ stjärningt hotell.

Vi reste inte "all inclusive" utan åt bara frukost på hotellet.

Doryssa var uppbyggt i olika delar. En stor byggnad med många rum, en uppbyggd bydel där alla rummen var ett eget litet hus med terass eller balkong och delen vi bodde i var ett hus med  fem lägenheter i.


Den närmaste stan (läs byn) heter Pythagorio (mer om Pythagorio i ett annat inlägg) och ligger ca 800 meter från resorten. En skön promenad på 10-15 minuter eller med taxi på tre minuter som kostade ca 40 kr. Har man små barn behövs säkert en resevagn, har man lite större barn som våra är det inga som helst problem att promenera in och hem i lugn takt.

Vi stannade en vecka och vår prioritering låg på sol och bad (med tanke på bristen av det hemma denna sommaren) därför var det just sol och bad och mat vi ägnade våra dagar åt. Men hade vi stannat längre hade vi förmodligen åkt på lite utflykter. Det fanns massor av dagsutflykter med båt till mindre öde stränder. Öns huvudstad Samos låg mindre än två mil från Pythagorio och det skall vara en väldigt vacker stad. Hyra bil och köra runt på ön med fantastisk natur är säkert att rekomendera. Samos sägs vara Greklands grönaste ö.



 Plus:

+Hotellet är nyrenoverat och väldigt fräscht. Många fina detaljer (men en hel del del "stilbrott" också) men framför allt väldigt fräscht! Vår toalett var superfin med betonggolv/väggar och vitt porslin t.ex.

+Bra frukostbuffé med allt man behöver. Melon, grekiska oliver och ost, solmogna tomater, ägg i flera former, croissanter, flingor och musli med alla de tillbehör, färskt surdegsbröd, nutella, osv, osv.... Fräsch matsal och underbar uteservering.

+Vi tillbringade alla våra kvällar inne i byn men gick en sen kväll och tog ett kvällsdopp och hotellet var verkligen så himla fint ordnat kvällstid, i mörkret. Upplyst med lampor och med ljuslyktor. Mysig bardel och uteserveringar vid poolen och stranden. Lugnt och skönt och vackert.

+Hotellets strand! Mer om den i ett eget senare inlägg...

+Blåsten. Det blåser en del på Samos och det var fantastiskt skönt! Vi hade runt 36 grader, men (varma) vindar gjorde att man uppfattade värmen som inget annat än behaglig.

+Gratis wi-fi på hotellområdet.

+Att poolen låg så nära stranden. Det gjorde att vi kunde ligga vid stranden, bada i havet och varva med pooldopp med våra pooltokiga barn.

+Gräset precis intill stenstranden, där man fick skugga av vackra träd. Ett skönt alternativ för de med småbarn eftersom de kunde tulta omkring i gräset utan bränna sig under fötterna och trilla på varma stenar.

+Hotellet låg 3 minuter med transfer från flygplatsen, vilket är tacksamt för en extrem bilsjukling som jag ;)

+Kasta macka på havet på kvällarna. Hur bra "mackastenar" som helst ju!

+Vi upplevde det aldrig som "crowded". Visst var det gått om folk men ingen trängsel i vare sig havet eller poolen. Inte heller på restaurangpromenaden i byn. Lugnt och skönt men inte ensamt.

+Maten. Solmogna tomater, gyros, färsk kalamares (bläckfisk), tzatziki, grekisk sallad, fin fisk, musslor och skaldjur, lamm (om man nu gillar det så åt min sambo väldigt gott lammkött hälsar han).


Minus:

-De genuina grekiska känslan försvinner ju när man bor på ett resort, tycker jag. Dessutom blev den uppbyggda bydelen lite "plastig" (trots att den var väldigt fin!)just för att den var just det, ny.  nytt-som-försökte-likna-gammalt-grekiskt, typ. Men  å andra sidan så var det väldigt genuint inne i Pythagorio.

-Maten i poolbaren var väldigt tråkig och framförallt ganska dyr.   

-Få solstolar vid poolen så ville man ligga där fick man tinga tidigt. Och andra sidan var det så mycket mysigare att ligga vid havet ändå.

-En vecka går så fort. Alldeles för fort.















8 kommentarer:

  1. Ser väldigt fint ut och låter bra med!
    Härligt med sol och bad...för det har vi ju verkligen inte blivit bortskämda med här hemma denna sommaren...
    Kul att du delar med dig!

    Kram Malin

    SvaraRadera
  2. Helt fantastiska bilder!!
    Kram

    SvaraRadera
  3. Vilka underbara bilder. Ser hur mysigt o lyxigt ut.
    Blir sugen på att resa iväg. Nästa sommar kanske.

    Ser fram emot nästa del:)

    Kram på dig fining

    SvaraRadera
  4. Vilka fina bilder. Följer dig via Insta o har sett dina bilder där. Jättebra med din reseberättelse. Samos är ett resemål som lockar... Tack för inspirationen.
    Vilka appar använder du förresten för att få så fina bilder?

    Kram Jennie LK

    SvaraRadera
  5. Jag vet ju definitivt vart jag tänker dra med mig Ludde nästa sommar! Tack för tipset, kommentarerna och alla fina bilder!

    SvaraRadera
  6. Åh vilket gediget bra inlägg! Verkligen all tänkbar info man kan önska sig. Tack fina du för det! Jag tycker det verkar hur fint och idylliskt som helst.. men jag förstår vad du menar med att den gedigna känslan kan gå förlorad på en resort.. än dock hur fint som helst! Ser fram emot fler Samos"guider"!
    Kram

    SvaraRadera
  7. Ser jättemysigt ut, hotellet verkar skitsnyggt!
    Minus för oss skulle vara stenstranden, inget nån av oss gillar ; ) Och det där med att gå upp tidigt för att passa stolar, suck alltså. Det var det bästa i italien, vi bokade dom stolarna vi ville ha på rummet, sen fick liksom ingen annan röra dom =)

    Kram!

    SvaraRadera
  8. Vilket underbart inlägg! Och svar på i princip allt man skulle kunna undra över. Det här kommer nog att pinnas och läggas på minnet om det blir tal om semesterresa någon gång. Verkar ju helt klart underbart :) Tack snälla!

    SvaraRadera